Black jack

När man pratar om skicklighetsspel så kommer ofta Black Jack upp som ett av skicklighetsspelens urmoder. Black Jack är ett roligt spel på så sätt att grundreglerna är väldigt enkla, vilket gör att vem som helst snabbt kan komma igång och spela spelet. Men det finns också en hel del olika strategier och taktiker som man kan använda sig av för att öka sina vinstchanser och för att bli bättre på spelet. Det är också anledningen till varför så många proffs tilltalas av Black Jack.

Ett av de äldsta skicklighetsspelen
Black Jack är ett av de äldsta och mest kända casinospelen. Ett av spelets smeknamn är 21 och det kommer av att målet med spelet är att få en hand där kortens värde blir 21 eller åtminstone kommer närmare 21 än vad dealern gör med sina kort. Man får dock inte hamna över 21, för då blir man tjock och förlorar spelet. Man spelar enbart mot dealern, aldrig mot de andra spelarna. För att spela Black Jack använder man sig av en helt vanlig kortlek. Korten mellan 2 och 10 har sina vanliga valörer, men de klädda korten (dam, kung, knekt) är värda 10. Ess kan antingen vara värt 1 eller 11, utifrån vad som passar bäst i den aktuella handen. Spelet inleds med att alla spelare får två kort vardera och även dealern får två kort, ett synligt och ett öppet. Därefter erhåller man ett kort i taget tills man själv säger stopp eller att man blir tjock.

Korträkning i Black Jack
Korträkning är en strategi som funnits sedan 1962 och använts flitigt av Black Jack spelare runt om i världen. Principen är att en kortlek där det finns många höga kort kvar gynnar spelaren, medan en kortlek med många låga kort istället missgynnar spelaren. Därför räknar man korten för att försöka avgöra ifall de kort som är kvar i kortleken är mestadels höga eller mestadels låga. Själva strategin går ut på att man ska försöka satsa pengarna vid de tillfällen då kortleken är som mest förmånlig för spelaren, medan man låter bli att satsa när kortleken är som mest förmånlig för dealern. Själva korträkningen går till så att man ger alla tvåor, treor, fyror, femmor och sexor ett värde av +1. Alla sjuor, åttor och nior värderar man till 0. Tior och ess värderas till -1.